keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Säännöt kun olin pomona


Ennen ammatti valmentajaksi ryhtymistä minun piti tietysti hankkia kokemusta, jotta olisi uskottava.
Olen toiminut myyjänä vaativilla aloilla sekä pomona samoissa ammateissa. Puhutaan nyt näistä pomo ajoista.

Tiimini jäsenet tekivät kauppaa aivan sairaasti. Rikoimme rajoja ja paukuttelimme uusia ennätyksiä.
Meidän paska päivä oli parempi kuin muiden huippu päivä. Teimme lukuja joita ei pidetty edes mahdollisena. Yksi postini oli Sanomilla lehtimyynnin ilta vuoron pomona. Minulla oli töissä paljon opiskelijoita. Monet teki töitä muutaman tunnin 2-3 iltana viikossa. Silti he tienasi enemmän kuukaudessa kuin yliopiston opettajansa.  Miten tämä oli mahdollista?

Hokasin 1995, että ihmiset voi myydä paljon enemmän kuin he luulevatkaan. He tarvitsevat vain valmennusta. Kuten urheilijat. Päätin alkaa myynnin valmentajaksi. Unohtamatta pomona olemista.
Tähän liittyy paljon asioita. Yksi oli työpaikan säännöt. Säännöt siksi, että tehdäkseen kunnon suorituksia ihmisen tulee tietää miten hänen tulee toimia. Jos hän ei tiedä, hän on vähän eksyksissä.
Olen kohdannut työpaikkoja joissa ei ole sääntöjä ja joissa on. Työpaikat joissa on säännöt joista vielä pidetään kiinni omistaa paremman työilmapiirin.

Nykyään pitää varoittaa kaikesta: Säännöissä mainitaan monta kertaa suuttumisesta. Ei meillä suututtu kuin ihan muutamia kertoja. Useimmiten syy oli silloin minussa. Tykkäsin näistä suuttumisista ja asiat hoidettiin heti kuntoon. Nyt varmasti ihmettelet, mutta lue niin hoksaat.

Olen kertonut työntekijöille nämä säännöt jo haastattelussa, ettei tule sitten yllätyksiä. Näin he ovat saaneet miettiä, että hyväksyvätkö nämä vai ei. Tärkeä tietää tällaiset outoudet ennen kuin laittaa nimen paperiin eikä vasta sen jälkeen. Yleensäkin kerroin haastattelussa työn hyvät ja huonotkin puolet. Luonnollisesti kerroin, että mitä täällä vaaditaan.

Kerroin kaikille haastattelussa, että minulla on maan kovin myynti tiimi. Jos olet kaveri joka haluaa
päästä helpolla niin tämä ei ole sinua varten. Jos olet valmis kehittämään itseäsi, laittamaan itsesi
likoon, tekemään helvetisti töitä ja annat minun auttaa sinua, niin aletaan juttelemaan enemmänkin.

Koska kovat tulokset vaatii että tietyt asiat ovat kunnossa  niin kerroin ne suoraan. Eli huippu myyntiä tulee vain hyvällä fiiliksellä. Me teemme kaikkemme, että täällä on huippufiilis päällä.
Kerroin, että täällä puhutaan suoraan. Asioita ei kaunistella.  Olemme rehellisiä. Täällä on huumori vittuilua.
Jos joku tekee virheen niin siitä sanotaan suoraan juuri niin kuin asia on.  Jos virheen tekijä olen minä niin sama kohtelu.
Huumori täällä on rankkaa.  Eli jos olet herkästi loukkaantuva niin tämä ei ole paikkasi.
Lisäksi täällä ei siedetä yhtään valittamista tai sellaista toimintaa joka heikentää fiilistä.
Rööki paikalla ei siis valiteta, ei haukuta asiakkaita, ei kerrota mikset ole onnistunut.
Siellä kerrotaan toisille että miksi ja miten on onnistuttu. Siellä heitetään karseeta huumoria.
Eli jos sinulla on taipumus valittaa asioista niin tämä ei ole paikkasi.
Jos sinua joku ottaa kupoliin niin sinulla on velvollisuus tulla heti kertomaan siitä. Jos et tule niin suutun.
Jos en ala käsittelemään asiaa noin vartin sisään niin sinulla on velvollisuus tulla huomauttamaan asiasta.

Jos tuntuu siltä, että et saa kauppaa niin siitä pitää tulla heti sanomaan jos en itse huomaa asiaa. Jos et tule heti sanomaan niin suutun. Jos en tule auttamaan niin nopeasti kuin mahdollista niin suutut minulle. Välitön auttaminen on velvollisuuteni. Se menee kaiken edelle.

Minun työpaikassa ei kukaan kiusaa ketään. Huumori vittuilu ei ole kiusaamista. Siitä pitää sanoa takaisin. Jos joku täällä kiusaa niin kiusaaja tulee olemaan kusessa. Teen kaikkeni, että kiusaaja lähtee niin nopeasti kuin mahdollista. Jos kiusaamista ilmenee niin jokaisella on velvollisuus tulla kertomaan siitä heti. Se joka tätä velvollisuutta rikkoo on kusessa.

Minä lupaan, että teen kaikkeni ja lupaan tehdä sinusta huippumyyjän. Jos en suorita mielestäsi tätä tehtävää, sinun tulee välittömästi tulla valittamaan minulle. Saat myös suuttua asiasta.

Säännöt ovat samat kaikille. Kenelläkään ei ole mitään lupaa poiketa näistä.

Tällaista oli minun tiimissä. Joillekkin nämä säännöt eivät sopineet. Mutta kun juttelimme nämä
jo haastattelussa niin siinä oli hyvä päättää asiat.
Jos sinua nämä kauhistuttaa niin voin kertoa, että tiimini on ollut aina ihan huikea. Kaikki auttoivat kaikkia. Nauroimme jatkuvasti. Harvassa paikassa on naurua ollut niin paljon kuin täällä. Harvassa paikassa ihmiset ovat olleet niin innoissaan työstään. Arvostimme siellä jokaista. Kehuimme toisia suoraan päin naamaa ja seläntakana. Jokainen tiesi tasan tarkkaa, että mitä häneltä odotettiin. Milloin hänen suoritukseen olitiin tyytyväisiä ja milloin ei. Epäonnistumisesta ei tehty numeroa, koska sehän on ihan luonnollista. Kukaan ei onnistu aina.
Yleensä en harrasta mitään motto juttuja. Mutta meillä se oikeestaan oli tällainen: Pidetään hauskaa ja tehdään täysillä töitä. Virheitä tulee ja opitaan niistä. Rapatessa roiskuu.

Terveisin

Matti Hämeenaho
Entinen pomo. Nykyinen valmentaja & ongelmien ratkaisija.

Puh: 045 - 6366 022
matti(ät)hameenaho.fi
www.hameenaho.fi

LinkedIn: Matti Hämeenaho
Twitter: @MattiHameenaho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti