tiistai 21. marraskuuta 2017

Mitä voimme oppia länsimetrosta?


Varmasti aika paljonkin.

Työ elämässä tulee paljon isoja juttuja eteen.  Olen ollut konsultoimassa aika montaa erilaista asiaa monissa paikoissa.
Jotain olen onneksi myös oppinut ja ihmettelenkin, että kuinka näitä "alkeellisia" virheitä
tehtiin länsi metron kanssa. Varsinkin kun siellä oli suuri ja kokenut konsulttiyhtiö taustalla. Mutta
helppoahan se on aina sivusta huudella. Länsimetrossa kävi niin kuin vaan joskus käy. Kaikki menee perseelleen. Onneksi tämäkin urakka saatiin viimein valmiiksi, vaikka moni tais jo epäillä.

Eli jos teillä on tulossa suuria asioita niin älä lupaa mitään liian tiukkaa valmistumis aikaa.
Jos jotenkin vaan on mahdollista, älä lupaa tiettyä päivimäärää. Usein on tietysti pakko luvata. Laita varalta lisää aikaa. Tässä vaiheessa on usein ihan sama että onko joku valmis ensi vuoden marraskuun 10. vai 31. päivä. Sinulle tällä tulee olemaan iso asia.
Vaikka lasket kaikki todella tarkkaan niin aina tulee mutkia matkaan.
Tulee sellaisia asioita, joita et osannut mitenkään ottaa huomioon. Vaikka olisit sitten kuinka
kokenut tahansa. Mitä isompi asia teillä on, sitä isommat voivat ne yllärit olla. Ja niitä tulee.

Jos sinulla on siellä ihmisiä töissä niin ihmiset saattavat tehdä virheitä. Joku saattaa jopa unohtaa jotain. Mitä isompi juttu sitä useammin tällaista tapahtuu. Olen nähnyt oikeasti ihan käsittämättömältä tuntuvia unohduksia. Joskus myös yllättävän pienen asian unohtaminen saattaa seisauttaa koko urakan.
Ja väärin luuloja. Joku jonka vastuulla oli joku, luuli sen olevan jonkun toisen vastuulla. Eli varmistele asioita usein. Nämä vastuu asiatkin saattavat unohtua.
Kerro muille, että näitä varmistellaan usein siksi ettei unohdeta ja luulla mitään. Muuten he luulevat, että sinulla on dementia kun toistelet samoja asioita.


Tiedon kulku pettää usein.

Juttele paljon ihmisten kanssa. Jos olet vain raporttien varassa, olet oikeasti kuutamolla. Aina joskus joukossa on joku joka pimittää virheitä. Kuinka helppo ne on jättää raportista pois? Liian helppo. Raportista näet jutut kun ne on jo menneet pieleen. Kun juttelet ihmisten kanssa tiedät nämä etukäteen. Olet siis kartalla. Kuuntele mitä muilla on sanottavaa. Jos olet tyyppiä että "muut ei tiedä mitään ja vain sinä tiedät", niin silloin sinä olet se suurin riski siellä. Sinun pitää astua syrjään ja antaa tilaa jollekkin oikeasti älykkäälle. Kokemuksella voin sanoa, että juuri tällaiset tyypit aiheuttaa paljon ongelmia.

Puhumalla ja kuuntelemalla pysyt oikeasti kärryillä todellisista tapahtumista. Kerro toisille rehellisesti missä mennään. Kysele mielipiteitä.
Länsi metrossa lukemani perusteella tämäkin puoli taisi olla hieman retuperällä. Kukaan ei oikein
tiennyt mistään mitään.
Keskustelussa on monia hyviä puolia. Yksi parhaista on mm tämä: Kiireessä emme itse huomaa tai ymmärrä kaikkea. (Joku teistä luulee, ettei tämä kosketa sinua. Kyllä koskettaa jos olet ihminen)
Kun kerromme asioita muille niin joku hoksaa tulevat haasteet tai paremmat tavat toimia.
Jos hän kertoo niistä, kuuntele ja pyöritelkää asioita. Älä tyrmää asioita siksi, ettet keksinyt sitä itse! (Näin toimii vain huonolla itsetunnolla varustettu idiootti.)
Ja huom! älä ajattele ettei jollekkin kannata tietystä asiasta puhua. Ettei se ole niin hänen aluettaan. Hän voi hoksata jotain vielä paremmin jos on vähän "ulkopuolinen".  Kehota myös muita vaihtamaan mielipiteitä asioista. Luo tiukka sääntö: Jos joku huomaa jotain haasteelta edes haisevaa niin hänen velvollisuus on tulla välittömästi kertomaan asiasta. Kerro, että hän on kusessa jos ei tule kertomaan.

Älä oleta mitään. Itsellä tämä on ollut hemmetin tärkeä opetus. Aina kun oletan, että "kyllä se tietää..." niin paskat tiedä. Kysy kysy ja varmista. Älä oleta. Jos lähetät asioita sähköpostilla niin älä oleta, että toinen on lukenut sen. Jos on lukenut niin mistä voit olla varma, että hän ymmärsi sen kuten oli tarkoitus? Todella usein juuri tässä tulee virheitä. Me kaikki ymmärrämme asioita eritavalla. Mistä voit olla varma, että mailin saaja ymmärsi juuri kuten ajattelit?

Pidin joskus aikaisemmin Ruotsin diskuteeraamis kulttuuria idioottimaisena. Kun on kokemusta karttunut ja nähnyt, kuinka paljon paremmin heillä menee niin olen vaihtanut mielipidettä. Olin aikaisemmin täysin väärässä. Ruotsin diskuteeraamis tapa on älykästä ja virheiltä säästävää. Olisi suorastaan hullua olla käyttämättä sitä. Paitsi jos on mykkä eikä osaa viittoa, kirjoittaa ja lukea.

Mitä tiukka valmistumis aika saa lähes aina aikaan? Lopussa helvetinmoisen kiireen.
Mitä alkaa tapahtua kun paniikissa, kiireessä ressin alla tehdään töitä? Joku alkaa oikomaan kun kukaan ei näe. Virheitä alkaa tulemaan. Mitä tästä seuraa? Usein urakan viivästymistä vielä lisää.
Siitä seuraa myös, että asioita joudutaan korjaamaan ja jopa tekemään uudestaan. Tuleeko tällainen sitten kalliiksi? No tulee.

Jotain pitää kuitenkin luvata valmistumis päiväksi. Eli kun laskette aikatauluja niin ottakaa huomioon, että asiat ei aina mene kuin Strömsössä.

Tässä oli asioita joiden takia monet hommat menee yleensä perseelleen. Jos voit näillä neuvoilla
helpottaa elämääsi edes hitusen, olen tyytyväinen.

Matti Hämeenaho
Valmentaja, konsultti, ongelmien ratkaisija.

Puh: 045 - 6366 022
matti(ät)hameenaho.fi
www.hameenaho.fi

LinkedIn: Matti Hämeenaho
Twitter: @MattiHameenaho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti