keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Selkärankaa tarvitaan edelleen.


Moro!

Kuten olette huomanneet, niin netti on nykyisin täynnä helvetin mahtavia ohjeita johtajille.
Välillä tulee tunne, että johtajat ovat täysin avuttomia. Tai sitten johtajana oleminen on todella helppoa. Lukee vain netistä ohjeet....
Huom. Kirjoitan itsekkin näitä ohjeita jatkuvalla syötöllä. Ja tässä tulee taas lisää.

Luin jälleen twitterissä keskustelua aiheesta.
Näissä keskusteluissa mieltäni vaivaa se, että yksi johtamisen perusasioista tuntuu olevan kadoksissa.
Nykyisin saa kuvan, että pomon pitää olla jotain ihan muuta kuin oikeasti kannattaisi olla.
Eikä ihmisten perusluonteet ja ajattelumalli ole ihan hirveesti muuttunut.
Ihmiset tarvitsee edelleen selkeät säännöt töissä.
Ihmiset tarvitsee edelleen pomon, joka pysyy tarvittaessa tiukkana.
He tarvitsevat pomon, joka uskaltaa tarvittaessa potkia perseelle.
He tarvitsevat pomon joka tajuaa, että ihminen on itsensä pahin vihollinen. (Myös sinä).
Hän uskaltaa puhua sinulle järkeä kun alat kusettamaan itseäsi. (sinäkin kusetat itseäsi).Tällöin pomon pitää uskaltaa ravistella hereille. Hän uskaltaa sanoa, että mietippä uudestaan.

Hyvä pomo. Jos sinulla on töissä kaikki herkästi loukkaantuvat tyypit niin lähde vittuun sieltä. Näiden lapsi aikuisten kanssa et saa mitään mainittavaa aikaiseksi. Jos näitä lapsi aikuisia on vain yksi tai kaksi niin laita heidät ruotuun. He ovat myös loistavia työntekijöitä sinun pahimmalle kilpailijalle. :) (nyt minäkin menen tähän samaan: Laitan tähän tuon hymyn kuvan, että varmasti kaikki tajuaa että tämä oli vitsi, eikä kukaan vaan loukkaannu).
Muuten olet kusessa. He ovat lapsia. Isokokoisia. Kun he saavat kiukuttelulla jotain aikaan, niin se kiukuttelu ei lopu. Se vain pahenee.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että miksi olen tiimin vetäjänä saanut aikaan ilmiömäisiä suorituksia. Yksi tärkeimpiä tekijöitä on ollut rekrytointi. Olen kertonut jo haastattelussa, että minun tiimissä ei siedetä kiusaamista. Ei siedetä turhasta valittamista. Ei siedetä yhtään sitä, että yrittää hankaloittaa jonkun oloa tai ilmapiiriä. Ei siedetä yhtään, että toisia kohdellaan epäkunnioittavasti.
Sanoin, että näitä sääntöjä kun rikkoo niin on kusessa. Sanoin myös, että jos olet sellainen joka pahoittaa mielen herkästi niin tämä paikka ei ole sinulle sopiva.
Sanoin, että me teemme täällä sellaisia tuloksia joista muut ei osaa edes haaveilla. Se edellyttää, että puhallamme samaan hiileen. Jos täällä ketuttaa niin siitä pitää tulla heti sanomaan. Jos minä olen sen vitutuksen syy niin sitä paremmalla syyllä pitää tulla sanomaan heti. Jos et tule, niin saatan suuttua sinulle. Eli, jos toimin mielestäsi huonosti niin tulet sanomaan välittömästi.
Täällä puhutaan kaikki asiat rehellisesti ja suoraan. Myös minun toiminnasta, kuten kaikkien muidenkin.

Sitten pidin kiinni, että näitä sääntöjä noudatettiin. Kukaan. Edes minä en saanut poiketa näistä.
Mitä tästä seurasi: Meillä on töissä aivan älyttömän mukavaa. Me naurettiin ihan hirveesti. Kun jotakin otti joku päähän se tuli juttelemaan heti. Se tiesi että pitää tulla. Ei tarvinnut kerätä viikkoja rohkeutta. Meidän myyjät tienasi niin paljon rahaa, ettei sitä viitsi edes tähän laittaa. Meillä oli porukka töissä monin verroin pidempään kuin alalla yleensä.

Nykyisin työpaikkakiusaamista on aivan hirveesti. Minun porukassa ei kukaan kiusannu ikinä ketään. Minulla on kuitenkin ollut satoja työntekijöitä vuosien saatossa. He tiesivät, että ovat kusessa jos edes yrittävät. Nykyisin pomot ovat niin saatanan selkärangattomia, että eivät uskalla puuttua edes kiusaamiseen. Matoja. Jos ei ole selkärankaa eikä uskalla sanoa mitään ikävää niin ei voi ryhtyä pomoksi!
Pomona oleminen ei ole aina helppoa. Pomon hommiin kuuluu joskus puhua ihmisille ei niin mukavia asioita. Pitää uskaltaa vaatia vastauksia ja tekoja. Pitää olla uskallusta puuttua epäkohtiin heti.

Jos luet, että pomon pitää olla palvelija niin älä usko. Ihan sama olisi olla perseen nuolija.
Kuka arvostaa jotain palvelijaa? Ei kukaan. Pomon pitää ansaita arvostus. Arvostuksen saamiseen pitää olla joskus tiukka. Jotkut lapsiaikuiset yrittävät venyttää rajoja kuten lapset. Jos ei ole munaa tehdä tällaisesta loppua niin ei ole pomoksi.  Näistä asioista tulee vuosittain juteltua varmasti satojen ihmisten kanssa. 99% sanoo, että heillä on ollut huono pomo joskus. Yleisin syy on, että se oli lepsu. Ei uskaltanut puuttua kun olisi ollut aihetta. Pomolla pitää olla auktoriteettiä. Jos sinun mielestä palvelijalla on sitä niin onneksi olkoon.
Ehkä pitää tarkentaa: "Palveleva johtaminen" tyyli on monin osin ihan hyvä. Nimitys on ihan perseestä. Palveleva. Nuoleva. Alistuva.
Ehkä minulla on outoja mielikuvia.
Mutta kun näkee miten hommat menee oikeasti käytännössä niin siitähän minä näitä juttuja ammennan. En keksi mitään. Minulle tulee paljon yhteydenottoja. Jossain paikassa ei hommat pelaa. Minut pyydetään katsomaan, että miksei. Useimmiten syynä on se pomo. Pomo joka on liian lepsu.
Tällöin hommat ei vaan toimi.  Se pomo on usein ryhtynyt jopa palvelijaksi. Eli hän antaa tehtäviä. Niitä ei tee kukaan. Sitten tämä palvelija käy tekemässä ne itse. Seuraavassa tehtävässä sama toistuu.
Ymmärrättekö, miksi en pidä tästä "palveleva johtaja" nimikkeestä?


Nykyisin monilla on kauhee pelko perseessä, että sanooko jotain loukkaavaa. Tai tuleeko jollekkin pahamieli.
Kuten sanoin, älä ota tiimiisi tällaisia herkästi loukkaantuvia lapsia. Kukaan meistä ei ole täydellinen. Virheitä sattuu. Joskus sanot vähän väärään äänensävyyn tai päästät sen sammakon suusta. Jos tästä joku lapsi loukkaantuu niin energiat menee turhaan setvimiseen. Eikä siinä ole mitään järkeä. Koska emme pääse virheistä eroon niin helpommalla pääset kun olet tämän asian kanssa tarkkana rekryssä.
Ei aikuisen pidä loukkaantua asioista jotka ei vaikuta mihinkään. Ei aikuisen pidä puida kahviossa, että "se sanoi sen sellaisella äänensävyllä. Mitähän se tarkoitti" ja yleensä tietysti kuvitellaan sen olevan jotain pahaa. Pomolla voi olla tuhat asiaa mielessä. Ei siinä ole aina mahdollista miettiä jotain saatanan äänensävyjä.  Kirjoitan tämän tähän siksi, kun olen välillä kuulen eri kahvi huoneissa tällaista keskustelua. Toivottavasti teillä ei ole tällaista.

Hyvä pomo. Jos sinun selkäranka on mennyt piiloon niin kaiva se nyt esille.  Kyllä se siellä jossain on.
Tilastollinen fakta:
Vain 1 pomo kymmenestä on loistava ihmisten johtaja. Ne 9 vaatii vielä vähän töitä asian eteen.
Tiedätkö, että se yksi joka on jo paras on innokkain itsensä kehittäjä. Huonoimmat luulee, ettei he tarvitse mitään oppia koska osaavat jo kaiken.

Terveisin

Matti Hämeenaho
Esimies ja tiimivalmentaja.

Puh: 045 6366 022
matti(ätt)hameenaho.fi
www.hameenaho.fi

Twitter: @MattiHameenaho
LinkedIn: Matti Hämeenaho
FB: Valmentaja & Ongelmien ratkaisija Matti Hämeenaho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti