"ihminen on itsensä pahin vihollinen" sanonta on sinullekkin varmasti tuttu.
Huolimatta sanonnan vanhuudesta ja tuttuudesta, hyvin harva on miettinyt asiaa sen enempää. Saatikka kiinnittänyt näihin asioihin huomiota.
Suomalaisilla nämä "itsensä pahin vihollinen" asiat ovat kyllä liian aktiivisessa käytössä.
On näet niin, että me ihmiset uskomme sitä mitä itselle sanomme.
Ja Suomalaiset sanoo seuraavaa:
"En minä osaa", "Ei tästä tule mitään", "En minä opi...", "Minulla on tosi huono muisti", "Olen huono tässä", "Olen vain tällainen ihan tavallinen Suomalainen...", "Nuo muut ovat minua parempia"...jne jne. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tällaiset väittämät itsellesi ovat täyttä valetta.
Kaikki tällainen itsensä mollaaminen huonontaa omaa suoritustasoa huomattavasti. Kun kerrot itsellesi, että sinulla on huono muisti niin aivosi uskoo tämän. Ja näin saat kätevästi faktaa uskomuksellesi.
Oletko ajatellut, että miksi urheilijat psyykkaa itseään? Eivät siksi, ettei satu juuri silloin olemaan muuta tekemistä. He psyykkaavat itseään siksi, että se tutkitusti parantaa suoritusta.
Mieti, jos näkisit urheilijan haastattelussa ennen kisaa. Hän sanoisi, ettei tästä tule mitään. Nuo muut ovat parempia.... Haukkuisit sen urheilijan lyttyyn, että ompa tyhmä! Kuitenkin itse ajattelet: En minä osaa, ei tästä tule mitään, ihan paskaa...
Kysyppä itseltäsi, että miksi? Kirjoita vastauksesi tähän:__________________________________.
Oletan sinun vastanneet, että olet vain oppinut ajattelemaan näin. Ei taida olla hyvää selitystä?
Meillä Suomalaisilla on taipumus ajatella itsestä vähättelevästi. Ja se on ihan turhaa. Me kaikki maapallon ihmiset olemme hyviä. Et sinä ole yhtään huonompi kuin kukaan muukaan. Pyydän, että lopetat ajattelemasta vähättelevästi itsestäsi. Ei siitä minulle ole iloa, mutta sinulle on. Perustelen väitteeni:
Aivosi uskoo mitä sille sanot. Voit kuitenkin itse valita sanasi. Eli jos haluat opetella Englannin sanoja. Älä tee tätä yleistä virhettä ja jankuta itsellesi "Minulla on huono muisti", "Ei nämä jää millään mieleen" tms. Kun sanot itsellesi näin niin et muista juuri mitään. Tästä syystä opiskelusi jää.
Mutta kun sanot itsellesi, että "muistan nämä helposti". "Kylläpä minulla on hyvä muisti" niin alat muistamaan sanat paljon paremmin. Ero on yllättävän suuri. Mutta tämä ei toimi heti. Vaatii harjoitusta. Tämä toimii ihan kaikissa muistia vaativissa asioissa.
Olen elävä esimerkki tästä. Kun aikoinaan koulussa tuli Ruotsi mukaan kuvioihin. Väitin tällöin itselleni, että minulla on huono kielipää. En muista mitään. Näin kävi. En oppinut yhtään. Sitten menin kauppikseen. Siellä motivaationi oli huipussaan. Päätin opiskella Ruotsinkin hyvin, koska siellä aloitettiin se alusta. Miten on muuten selitettävissä, että nyt sanat jäikin mieleeni hämmästyttävän helposti. Opin kielen todella hyvin. Vastaavia esimerkkejä olisi vaikka kuinka.
Muiltakin kuin minulta. Sano siis itsellesi, että sinulla on hyvä muisti.
Saattaa olla, että tuntuu idioottimaiselta väittää itselle höpinää "minulla on hyvä muisti..." tms.
Niin? Eikö ole sitten yhtään idioottimaista väittää, että "minulla on huono muisti" tms?
Jos olet myyjä. Tiedät mitä tapahtuu jos ajattelet: "En saa näitä myytyä". "Ei se osta kuitenkaan".
Ajatuksesi toteutuu. Jos myyjä ei usko itseensä niin ei usko asiakaskaan. Miksi silti niin moni ajattelee näin? Koska ihminen on itsensä pahin vihollinen.
Puolet Suomalaisista aloittaa psyykkaamisen joka sunnuntai klo 12.00. Tiedätte kyllä mitä he ajattelee: "Vituttaa mennä huomenna töihin", "Menipä taas viikonloppu liian nopeasti"....jne.
Tällainen psyykkaaminen on aivan idioottimaista hommaa. Olen aika monelta kysynyt, että olisiko parempi ettei olisi työtä mihin mennä maanantaina?
Kaikki ovat sanoneet EI. Miksi sitten sanot näin? Kukaan ei ole antanut järkevää selitystä asiaan. Vain, että näin on vain totuttu sanomaan. Mutta kun jankutat itsellesi sunnuntain, että vituttaa mennä huomenna töihin niin mikä on fiilis aamulla? Vituttaa, koska olet psyykannut itsesi siihen. Onko tämä älykästä toimintaa, jos sinun on sinne töihin mentävä kuitenkin? Ei. Miksi teet sitten näin? Siksi, että ihminen on itsensä pahin vihollinen. Lisäksi opetat lapsillesi, että töihin meneminen on huono asia.
(mikäli he kuulevat tämän). Onko se sitten älykkään ihmisen toimintaa? Ei. Vain huono vanhempi opettaa lapselleen tällaista. Vielä voit muuttaa käytöksesi jos olet näin toiminut.
Esimerkki ihan toisaalta: Olet päättänyt mennä illalla lenkille tai salille. Sitten menet siihen sohvalle.
Pääsi alkaa kehittämään mahtavia syitä, miksei sinne lenkille tai salille kannatakkaan lähteä tänään vaan huomenna. Suurinosa vielä nielee nämä hyvät syyt hyvällä omalla tunnolla. Vannotaan, että huomenna menen. Sama näytelmä toistuu sitten huomenna ja ylihuomenna..... Ja sinä annat tämän kaiken tapahtua. Ihminen on itsensä pahin vihollinen.
Kun alat ajatella itseäsi vastaan niin itseluottamuksesi vähenee. Tällöin et ole kovin houkutteleva vaihtoehto oikein mihinkään. Kuka luottaa ihmiseen joka ei usko itseensä? Ei kukaan.
Kun ajattelet itsesi puolesta. (Minä osaan, minä pystyn, minä opin tämän...tms) Annat tällöin kuvan, että sinä oikeasti pystyt siihen.
Tällöin alat myös oppia paremmin asioita. Kehityt lisää. Se taas kasvattaa itseluottamustasi.
Eli kun uskot itseesi niin muutkin uskoo sinuun.
Mieti, että kumpi tapa toimii enemmän sinun puolesta ja sinua vastaan?
Kun ajattelet itseäsi vastaan, niin mieti että mihin väittämäsi perustuu? Näin huomaat ettei se
perustu mihinkään faktaan. Tai jos se perustuu aikaisempaan epäonnistumiseen, niin muista ettei se
tarkoita sitä että seuraavakin kerta menee persiilleen. Meistä kukaan ei onnistu aina. Kun tarpeeksi yrittää niin viimein onnistuu.
Ihminen on itsensä pahin vihollinen niin kauan kuin hän antaa tämän tapahtua.
Olen vienyt näitä asioita käytäntöön monissa paikoissa. Olen nähnyt ihmisten suoritustason nousevan aivan älyttömästi kun hän alkaa ajatella itsensä hyväksi. Sinäkin voit toteuttaa tämän.
Parempaa huomista sinulle!
Matti Hämeenaho
Valmentaja
Puh: 045 - 6366 022
matti(ätt)hameenaho.fi
www.hameenaho.fi
Twitter: @MattiHameenaho
LinkedIn: Matti Hämeenaho
FB: Valmentaja & Ongelmien ratkaisija Matti Hämeenaho
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti