maanantai 14. elokuuta 2017

Työssä jaksaminen on johtajuus asia.


Olette varmasti lukeneet samat huolestuttavat asiat kuin minäkin: Suomalaisista hälyttävä määrä vetää lääkkeitä jotta jaksaa töissä. Tällainen ei voi missään nimessä jatkua. Töissä pitäisi olla hauskaa. Siellä pitäisi naurun raikua ja sinne pitäisi olla mukava mennä. Jos pitää vetää lääkkeitä jotta selviää työpäivistä niin onhan se ihan perseestä. Missä sitten mennään pieleen?
Tämä on johtamis ongelma. 90% johtajista, esimiehistä, pomoista ei ole koskaan saanut minkään valtakunnan koulutusta johtaa ihmisiä.  Koska he ovat päässeet pomoksi, moni ajattelee olevansa vaan niin hyvä. Heidän ymmärrykseen ei mitenkään mahdu että ihmisiä palaa loppuun, sairastuu hänen toiminnan takia. Kuten varmasti ymmärrät, kuinka vaikeaa kaikilla on nähdä vikaa omassa toiminnassa. Eivät he kaikki ole narsisteja jotka nauttii kun toinen kärsii. He eivät vaan tiedosta, että vika voisi olla heidän toiminnassa.

Jotkut esimiehistä on toki käynyt koulutuksia. Ongelma näissä on se, että kun he tulevat koulutuksesta töihin, kaikki jatkuu täysin samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Miksikö? Siksi, että niissä koulutuksissa ei teoria kohtaa käytäntöä. Olen itsekkin ollut aikoinaan monissa maamme kalleimmissa johtaja koulutuksissa. Niistä ei ollut yhtään apua minulle eikä kollegoilleni. Liian hienoa teoriaa. Kouluttajalla valtava tarve päteä viisaudellaan. Jos et oikein ymmärrä sanomaa niin mitenpä viet sen käytäntöön? Et mitenkään. Olen katsellut niitä mappeja jälkeenpäin. Hirveää paskaa, jolla ei ole mitään tekemistä oikean johtamisen kanssa.
Monet esimies valmennuksista on aivan liian pitkiä syystä, että saadaan laskuttaa enemmän. Oikeasti kaikki asiat voidaan käydä läpi 3-4 tunnissa. Se riittää. Kyse on oikeasti maailman yksinkertaisimmista perusasioista. Pieleen mennään just kun tästä tehdään rakettitiedettä. Eli tehdään yksinkertaisesta monimutkaista ja liian hienoa. Vieppä tällainen sitten käytäntöön?  Oikea johtaminen on ihmisistä ja työn laadusta aidosti välittämistä ja käyttäytyä/toimia sen mukaisesti.  Eikö olekkin monimutkaista.

Aito välittäminen näkyy kunnia-asioina. Sinulle pomo täytyy olla kunnia-asia, että työntekijäsi pärjää ilman lääkkeitä, he eivät halua ylimääräisiä sairaslomia, heillä on hyvä olla töissä, he tulevat aamulla töihin hymyillen, tiedät mitä heille kullekkin kuuluu. Kun kohtaat ihmisen, jolla nämä asiat eivät olekkaan kunnossa, osoitat välittämisesi ja laitat asiat välittömästi kuntoon.
Mikäli nämä eivät kiinnosta sinua vähääkään niin olet se paska pomo.
Tällöin tee itsellesi ja varsinkin kaikille alaisillesi palvelus: Lopeta pomona oleminen.

Tai katso peiliin ja päätä, että kaikki muuttuu. Muuttuu siis sinussa. Olen muuttanut monien esimiesten toiminnan päälaelleen. Paskasta voi tulla loistava pomo. Useat haluavat olla hyviä pomoja. He eivät vaan tiedä, että he ovat karmeita. Jotta muutos voi alkaa täytyy ensin tietää oikea tilanne. Jos sinun porukkasi on naamaltaan masentuneen näköisiä niin huom! SE EI OLE NORMAALIA!!!  Tällöin sinun pitää käydä katsomassa peiliin, koska syyllinen tähän on siellä sinua katsomassa. Huom! Olen itse toiminut pomona sadoille. Voin vannoa, että aina kun oli haasteita niin syyllinen tähän löytyi joka kerta peiliin katsomalla. Ei muita syyllistämällä ja haukkumalla.

Aloitin pomona 1996. Tiesin jo silloin, että ihmiset voivat tehdä mahtavia suorituksia. Niin kovia, ettei muut edes ymmärrä sitä. He vain tarvitsevat siihen minun, heidän pomonsa apua. En ollut siellä komentamassa heitä. Olen siellä viemässä heitä menestykseen. Tekemässä heistä alansa parhaita.  Olin heidän valmentaja. Mitä tästä seurasi: Teimme tuloksia mitä pidettiin mahdottomina. Kukaan ei ollut saikulla turhaan. Kun sitten tuli joku kuume, niin he yritti tulla sairaana töihin ja heitä piti pakottaa kotiin. Nykyisin kehittämääni toiminta mallia kutsutaan valmentavaksi johtamiseksi.

Olen opettanut lukuisat esimiehet valmentavaksi johtajaksi. Esim eräät asennusporukouden pomot saivat opit. Mitä tästä seurasi: Reklamaatiot tippuivat hetkessä 30%. Ennen ne olivat kallis riesa. Nykyisin todella harvinaisia.  Mieti: Tämä 3 tunnissa!!! Aikamoinen rahan säästö.  Monissa paikoissa sairaslomat ovat lähes loppuneet, vaihtuvuus kääntynyt "imuun", työntekijät tuovat tuttujaan töihin, tuottavuus/työnlaatu parantunut huomattavasti, porukka tulee töihin hyvällä fiiliksellä, uusia ennätyksiä pukkaa solkenaan.... 3 tunnissa. Katsos, ihminen pystyy tekemään huomattavan mahtavia suorituksia kunhan pomo ei pilaa juttua vaan auttaa.

Valmenna alaisesi uudelle tasolle. Tee heistä itseäsi parempia.

Terveisin

Matti Hämeenaho
Valmentaja

Puh: 045-6366022
matti(ätt)hameenaho.fi
www.hameenaho.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti