torstai 3. elokuuta 2017

Siivousko paska duunia?


Yrittäjä/Johtaja. Joidenkin mielestä siivous on paska duuni ja tämä on sinun syytäsi.

Haluat siis kuulla perustelut. Tässä ne on: Mitä tapahtuu kun kilpailutat yrityksesi siivouspalvelua?
Valitset kaikista halvimman.  Millään muulla ei ole väliä kuin hinnalla. Sitten tietysti kuvittelet saavasi kalliimman luokan palvelua. Reklamoit vihaisena palvelun tuottajaa. Hän taas valittaa siivoojalle. Siivoojaa ketuttaa. Nälkä palkalla pitäisi tehdä priimaa. Et tekisi sitä itsekkään, joten miten voit odottaa sitä toisilta?
Kun siivousfirma tekee kanssasi halvan sopparin, hän laskee kaiken mistä voi tinkiä edes hitusen. Hänen täytyy tehdä näin,  jotta saa katetta soppariin. Joku myy aina halvalla ja aina joku kuvittelee saavansa halvalla A-luokan laatua. Koska useimmiten alalla kaupat ratkaisee vain halpa hinta, monet joutuvat myymään liian halvalla.

Koska siivous yrittäjät ovat joutuneet polkemaan hintoja liikaa, heillä ei ole varaa maksaa kunnon liksoja. Näin he eivät tahdo saada tarpeeksi työntekijöitä. Saatikka saada heitä pysymään töissä. Halpatyö aloilla porukka vaihtuu tiheään ja ovat huonosti motivoituneita.
Tämä on kaikille osapuolille haastavaa ja raskasta.  Koska palkat ovat huonoja niin usein työntekijöitä ahdistaa ja vituttaa. Eli teilläkin käy siivoamassa ihminen jonka fiilikset eivät ole kunnossa. Luonnollisesti hän on lähdössä ko firmasta, koska palkka on huono. Tällainen ihminen ei useinkaan tee kovin laadukasta jälkeä. Sitten sinua ketuttaa kun siivouksen jälki on huonoa ja taas soitat ja reklamoit... Yritä jo uskoa, että halpaa ja hyvää ei ole. Vaikka kuinka kuvittelet olevasi kokenut ja yliluonnollisen hyvä kauppahenkilö, et sinäkään sitä löydä.

Nyt ollaan jo tilanteessa, että on alalla on menty noin vuosia. Siivoojien palkkojen pitäisi muuttua paljonkin. Niin, että siivoojat alkaisi tienata huomattavasti paremmin. Näin alalle saataisiin pysyvämpää työvoimaa sekä alalle tulisi enemmän imua. Näin saisit palveluita paremmin motivoituneilta ammattilaisilta. Sinäkin olisit oikeasti tyytyväisempi. Ei tarttis soitella reklamaatioita, verenpaine olisi alempana.... kyllä siitä kannattaa maksaa hieman enemmänkin.

Niin se puhe, että siivous on paska duunia. Mitä sitten jos teillä ei siivooja kävisi lainkaan?  Tällöin ihmiset viimein ymmärtää hänen tarpeellisuuden.
Olen nähnyt aivan liian usein, että yrityksen työntekijät eivät edes näe siellä käyvää siivoojaa. Ei sanota huomenta, eikä yhtään mitään. Näin toimii itseään sivistyneenä pitävät ihmiset. Jos teet näin niin häpeä! Se on arvoton, joka ei toista arvosta tittelin perusteella.

Terveisin

Matti Hämeenaho
Yritys psykologi

Puh: 045 - 6366 022
matti(ätt)hameenaho.fi
www.hameenaho.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti