keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Pomo jonka alaisuudessa kiusataan.


Tiedättekö, että työpaikkakiusaamista on paljon enemmän kuin uskommekaan.
Ja tämä on surullista. Yleensä kiusaaminen alkaa lapsella joskus ala-, ja ylä-asteella. Olen tullut siihen tulokseen, että aikuinen joka kiusaa on jäänyt henkiseltä kehitykseltä jonnekkin koululaisen tasolle. Hän ei kykene asettumaan toisen asemaan, eikä ajattelemaan miltä toisesta tuntuu. Tai hän saattaa nauttia kun saa henkisesti satuttaa toista. Hänen tunteensa ei ole kehittynyt aikuisen tasolle.

Mutta mikä työpaikkakiusaamista on surullista? Se, että on hirveä määrä pomoja jotka tietää että hänen työpaikalla kiusataan, mutta hän ei puutu siihen. Kiusaaminen jätetään tarkoituksella näkemättä ja kuvitellaan ettei sitä ole olemassakaan.
Jopa minä tiedän kaksi tapausta joissa kiusatun aikuisen voimat ovat loppuneet ja hän on tappanut itsensä. Molemmilta jäi vaimo ja pienet lapset ilman isää. Jos minäkin tiedän kaksi tapausta, niin niitä täytyy olla oikesati paljon enemmän. Arvon pomo, joka ei saa asialle tehtyä mitään: Haluatko kantaa syyllisyyttä tällaisesta?  Mieti tätä. Koska tämä voi joku päivä olla edessäsi. Ikinä emme etukäteen tiedä, kuka sen tekee ja kuka ei. Usein itsemurhan tehnyt on se josta ei olisi ikinä uskonut.
Pomon vastuulla on myös ikävät ja vaikeat asiat. Halusit tai et. Siksi pomolle maksetaan suurempaa palkkaa. Jos et ole kykenevä kantamaan vastuutasi ja lopettamaan kiusaamista niin apua on tarjolla. On aivan normaalia käyttää tällaisissa asioissa ulkopuolista apua. Minä ja moni kolleegani selvittelemme näitä juttuja monet vuodessa. Jos et saa asiaa kuntoon niin soita vaikka minulle        045 6366022. Olen tähän mennessä onnistunut 100%.

Kiusaaminen vaikuttaa koko kiusatun perheeseen. Siitä kärsii myös hänen lapset sekä puoliso. Jos kiusaamista ei saada loppumaan, eikä kiusattu saa aikaan vaihtaa työpaikkaa on edessä hänen henkinen sairastuminen. Kiusaaminen kuluttaa aikuisenkin loppuun. Toiset kestää kauemmin ja toiset vähemmän. Mutta tämä on edessä. Tätäkö haluat?  Ajattele mitä saamattomuutesi voikaan tehdä? Oletko ihan varma, että sinusta on pomoksi? Vastaus: Jos et saa itse asiaa hoidettua etkä saa pyydettyä apua henkilöltä joka sen hoitaa, niin sinusta ei ole pomoksi.

Kun itse olin pomo niin sanoin kaikille jo haastattelussa: Täällä ei kiusata ketään. Se joka kiusaa jotain saa lähteä heti. Kukaan ei kiusannut ikinä ketään.

Kun pomo ei puutu kiusaamiseen, siitä tulee tällöin sallittu. Pomo joka sallii tällaisen on työntekijöiden silmissä ihan paska pomo, jota ei arvista kukaan. Arvostus ansaitaan osaltaan niin, että pystyy toimimaan haasteiden kanssa. Kaikki osaa olla silloin kun menee hyvin. Veri punnitaan haasteissa ja vaikeissa tilanteissa. Hyvä pomo. Laita stoppi kiusaamiselle. Nyt.

Kiitos.

T: Matti Hämeenaho


#työpaikkakiusaaminen #työhyvinvointi #työssäjaksaminen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti