keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Faktoja myyntityöstä.

Monet meistä ei arvosta myyjiä lainkaan. Silti se aliarvostettu sika myy heidänkin firman tuotteita/palveluita, joiden tuotoilla tämän itseään myyjää parempana pitävän palkka maksetaan. Jos siellä laitettas myyjät pihalle niin koko firma menisi kiinni. Sinunkin työt loppuisi siinä talossa.
Olen nähnyt johtajia joiden mielestä heidän talon myyjät ovat vain pakollinen kulu! Voi hitto mitä idiootteja. Minkä tason johtaja taloon onkaan palkattu?  Moni haluaa, että myyjillä on provisio palkka. Kun sitten hyvä myyjä alkaa tienata niin se onkin huono juttu. Ei osata edes ajatella, että hyvä myyjä tuo taloon rahaa ei vie sitä. Itse olen aina ollut sitä onnellisempi mitä enemmän myyjäni ovat tienanneet. Ja heistä valtavan moni on tienannut mahtavia summia.

Myyjien varassa on niin paljon, että heidän arvostuksensa on syytä nostaa aivan toiselle tasolle. Tai ehkä vähäinen ymmärrys johtuu tiedon puutteesta, kuten yleensä. Useimpien mielestä oma työ firmassa on kaikkein tärkeintä. Pyytäisin avaamaan silmät. Oli titteli mikä tahansa niin jokaista yleensä tarvitaan. Arvojärjestystä ei kannata tehdä.

Moni sivistyneenä itseään pitävä ihminen menettää täysin vähäisetkin käytöstavat kun hänelle soittaa 15 vuotias puhelinmyyjä. Tämä sivistynyt ihminen haistattaa vitut yllättävän usein tälle nuorelle tytölle tai pojalle.  Tekisikö mieli puolustella, ettei äänestä voi aina ikää tunnistaa. Ei voikkaan, muttei se mitään anna anteeksi. Tämä pointti ei tee sinusta yhtään fiksumpaa. Mitä tekisit jos myyjä sanoisi takaisin, että haista itse? Kirjoittaisit nettiin, haukkuisit firman pystyyn ja tietysti koko puhelinmyynti alan. Ja tietysti olisit helvetin loukkaantunut, että SINULLE kehdataan sanoa noin pahasti! Mikä moukka. se soittaja olikaan. Vaatisit suu vaahdossa anteeksi pyyntöä ja korvauksia henkisestä kärsimyksestä.

Moni valehtelee myyjälle. Mutta myyjä ei saa valehdella sinulle, minulle eikä kenellekkään. älä sinäkään enään valehtele. Se ei kuulu fiksun ihmisen käytökseen. Ette voi kuvitellakkaan mitä kaikkea ihmiset sepittää kun ovat itse rikkoneet juuri ostamansa tavaran. Olen kouluttanut paljon kaupoissa ja kuullut sekä nähnyt näitä valheellisia selityksiä. Sitten he kuvittelee, ettei myyjä älyä totuutta. Tiedättekö, että ammattilainen näkee 99% heti, että mitä oikeasti on tapahtunut.

Moni vittumainen ihminen odottaa, että myyjän pitäisi kohdella häntä kuin kuningasta tai kuningatarta. Tätä näkee usein kaupoissa ja ravintoloissa.  Jos olisin kauppias voisin jaella tällaisille tyypeille porttikieltoja. Onneksi itse voin nykyään valita asiakkaani. Teen töitä vain mukavien ihmisten kanssa. Mutta kertokaa miksi vittumaista pitäisi kohdella hyvin? Ei miksikään. Ei asiakas ole enään aina oikeassa.

Kun morkkaat puhelinmyyjiä muista nämä asiat: Puhelinmyynti työllistää suoraan useita tuhansia ihmisiä. Esimerkiksi Ilman puhelinmyyjiä Suomessa ei olisi yhtään aikakauslehteä. Miten niin? yli 90% lehtien tilauksista tulee puhelinmyynnistä. Jos 90% tilauksista jäisi pois niin kaikki lehdet menisi konkurssiin heti. Samalla vailla työtä jäisi tuhansia toimittajia, kuvaajia...Kirjapainot menisi kiinni, jakelufirmat kaatuisi, mainostoimistot kaatuisi, posti olisi paljon suuremmissa ongelmissa....Esim yksi lehti työllistää mm. mainosmyyjiä, mediatoimistoja, mainostoimistoja, kuvaajia, toimittajia, kirjapainon työntekijöitä, lähettejä, jakajia, lajittelijoita, he käyvät lounaalla...Mieti, millainen vastuu näillä vihaamillasi puhelinmyyjillä on. Miten tärkeää sinun työsi on? Kuinka paljon tekemisesi työllistää?  Arvostusta näille ihmisille. Voisinko mitenkään pyytää, että kun seuraavan kerran tilaat lehden niin tilaat sen puhelinmyyjältä. Hänellä on yleensä parhaat tarjoukset ja kaupanpäälliset. Toki tiedän, että puhelinmyyjät ovat huijanneet asiakkaita oikeasti. Se on todella väärin. Itse olin alan töissä Sanomilla. Jos huomasin, että joku myyjä jätti kertomatta asiakkaalle, että se oli kestotilaus hän soitti heti asiakkaalle ja kertoi asian. Esimiesten täytyy olla ryhdikäs näissä asioissa. Voit ihan huoletta tilata lehden esim. Sanomilta, A-Lehdiltä, Allerilta kun heidän myyjänsä soittaa.

Ihmiset on muuten ihme yleistäjiä. Jos on tilannut lehden 25 vuotta sitten puhelinmyyjältä. Tilaus olikin kestotilaus vaikka myyjä sanoi sen olevan määräaikainen. Olet luonnollisesti tästä karmeasta huijatuksi tulemisesta edelleen saatanan loukkaantunut. Ymmärtäähän tämän. Lehden tilaus jatkuikin kalliimpana. 3€:n hinta muuttui 6€:ksi. Kyllä 3 euron takia kannattaakin nostaa helvetinmoinen meteli ja mököttää 25 vuotta. Lisäksi olet sitä mieltä, että kaikki puhelinmyyjät ovat huijareita.
Mutta olet myös ostanut kaupasta makkara paketin jossa parasta ennen päivä olikin jo mennyt. Mikset tästä möykkää vuosikausia yhtä paljoa? Miksi et pidä kaikkia kaupan työntekijöitä huijareina? Sanoppa se. Jos kampaaja ei onnistunut aivan tukkasi kanssa? Kai möykkäät siitäkin?

Myyntityössä pärjäävät ovat kovia tyyppejä. Yhdellä myyjällä on luonnetta paljon enemmän kuin monilla muilla yhteensä. Jo siksikin kun monet heistä saa olla tekemisissä vauvaa pahemmin kiukuttelevien aikuisten kanssa. Asiakas, jos saat joka paikassa huonoa palvelua niin tiedätkö mistä se johtuu? Ei. Se ei johdu siitä että joka paikassa on huonoja asiakaspalvelijoita. Se johtuu siitä, että olet täysi mulkku.
Niin. Siitä se johtuu. Katsos, ihmiset ovat sinulle sellaisia kuin sinä olet heille. Jos olet ärsyttävä, aina ja kaikessa oikeassa niin kukaan ei jaksa sinua. Monet vanhat sanonnat pitävät edelleen paikkansa. Mutta se, että asiakas on aina oikeassa ei pidä enään paikkansa. Myyjien ei enään tarvi nuolla takapuoltasi.
Eikö olekkin ihmeellistä, että minä ja todella moni muu saa joka paikassa äärimmäisen hyvää ja ainutlaatuista palvelua? Vai johtuisikohan se siitä, että arvostan myyjän työtä. Kaupan kassoilla huomaa, että aika monelta puuttuu alkeelliset käytöstavat. Harjoitteleppa peilin edessä lausumaan seuraavia, vaikeita sanoja: Kiitos, ole hyvä, päivää, terve, moro, moi, kiitos moi, kiitos hei... Näitä sitten käytetään siinä kaupan kassalla.

Monilla myyjillä palkkaus perustuu tulokseen. Ei siihen, että on fyysisesti 8 tuntia konttorilla. Vaan siihen mitä saa aikaan. Mielestäni tämä palkkamalli pitäisi ottaa laajemminkin käyttöön. Saat mitä ansaitset, eikö olekkin reilua. Laiskat tietysti vastustaa, jos tämä tulee eteen. Tietysti on myös töitä joihin tämä ei käy. Juuri sinun ammattiisi tällainen malli ei millään sovellu. Takuuvarmasti olet tuota mieltä. Keksit kyllä monta ammattia johon tämä kävisi, mutta sinun ei ammattiisi.

Jos lukisin netin keskustelupalstoja saisin varmasti lukea huijari työpaikoista, joissa ei makseta palkkaa. Totta. On olemassa esim puhelinmyynti firmoja joihin ei pidä mennä töihin. Mistä sitten erottaa ne rehellisistä: Yksi vinkki on tämä: Jos firman nettisivuilla ei ole henkilöiden nimiä ja numeroita niin siihen on olemassa joku syy.
Tiedän puhelinmyynti firmoja joissa kaikki hoidetaan paljon paremmin kuin monissa muun alan firmoissa. Näissä on välitetään ihmisistä todella paljon. He kyllä ymmärtävät, että ihmiset ovat heidän henki ja elämä.
Netissä ainakin ennen haukuttiin joitakin firmoja aika härskisti. Mitä jos firmat voisi netissä haukkua entisiä työntekijöitä samalla mitalla? Se olisi reilua, vai mitä. Usein nämä netissä kirjoittavat ovat niitä jotka eivät saaneet kauppaa. Heissä itsessä ei ollut vikaa. Vika oli firmassa ja asiakkaissa sekä vallitsevassa säässä. Näissä huonoissa firmoissa muuten luvataan hyvä koulutus uudelle työntekijälle. Se koulutus kestää max puolipäivää. Ei ihan riitä. Ei lähellekkään.

Myyntityössä on usein tulospalkkaus. Silti usein kirjoitetaan, että joku ei tienannut mitään vaikka oli töissä 2 viikkoa.  Samalla mainitaan, ettei hän myynyt mitään. Mistä hänelle olisi sitten pitänyt maksaa jos tehtävä oli myydä?  Ihan sama kuin menisit parturiin töihin. Haastattelussa sinulle sanottaisiin, että tänne tulee 15 asiakasta päivässä, voitko leikata heidän hiukset? Sanoisit kyllä.
Kahden viikon kuluttua asiakkaita on käynyt odotettu määrä, muttet ole leikannut niistä kuin 1 tai kaksi. Voisitko vaatia täyttä palkkaa? Jos et sitä saa niin sitten otat mediaan yhteyttä ja haukut firman. Samalla yleistät kaikki alan firmat huijariksi. Sitä ei kannata muistaa, että lupasit leikata ne hiukset etkä sitä tehnyt. Tällaisten tapausten kanssa myyntityössä joskus ollaan tekemisissä.
Joku itkee, ettei niitä tuotteita vaan saanut kaupaksi. Minäkin olin joskus maamme huonoin lehtimyyjä. En vain saanut niitä kaupaksi. Mitä tein? Opettelin myymään ja aloin tekemään myyntiennätyksiä. Mutta ensin en saanut niitä kaupaksi. Eli: Jos minä en saa jotain myytyä, ei se tarkoita ettei niitä saa kukaan muukaan ja minulle pitäisi maksaa silti hirveesti palkkaa.
Silti alalla on firmoja joissa on pohjapalkka. On firmoja joissa se luvataan olevan muttei sitä ole.
Joka alalla on hyviä ja huonoja työnantajia. Ei ainoastaan puhulinmyynnissä.

Mietitkö siirtymistä myyntialalle? Parhaita puolia myyntihommissa on mm
vaihtelevat päivät. Aamulla ei tiedä mitä päivä tuo tullessaan.
Saa tavata paljon ihmisiä.
Jos olet levoton, niin liikkuvaa työtäkin on tarjolla.
Oma kehitys näkyy palkassa.
Tee enemmän niin tienaat enemmän.
Voit itse määritellä palkan. Hyvä myyjä tienaa hyvin.  Lähes kaikki voi olla hyviä.
Mahdollisuus todella hyviin ansioihin.
Monissa firmoissa mahtavia kilpailuja/palkintoja.
Hyvälle myyjälle on aina töitä tarjolla. Kaikki firmat tarvitsee hyviä myyjiä.
Myynti hommissa nauretaan paljon enemmän kuin muissa töissä.
Usein kannustavat/mahtavat työkaverit.

Huonoja puolia:

Jos ketuttaa, et saa kauppaa. = Puolison pitää muistaa tämä ja pitää toinen hyvällä tuulella. Eli tämä kuuluisi oikeastaan ylempään osioon. :)
Joskus törmää aivan hulluihin asiakkaisiin. No, niille saa sitten myöhemmin nauraa.
Eli törmää niihin jotka ei osaa käyttäytyä.
Alan vaihto tuntuu olevan vaikeaa. Moni palaa takaisin. Muut hommat tuntuu usein tylsältä myyntiin verrattuna.
No, täällä sattuu ja tapahtuu paljon.
Olen nähnyt myös että moni myyjä ei meinaa malttaa jäädä eläkkeelle.
Laiskat ei pärjää.
Jos tulee pahamieli helposti, et pärjää.
Jos olet valittaja/negis tyyppi, et pärjää ja teet muillekkin hallaa.

Siis muista, että myyjät tuovat teidänkin firmaan rahat. Näillä rahoilla kehitetään tuotteita, maksetaan tilojen vuokrat, kaikkien palkat.... Myyjän ammatti ansaitsee paljon suuremman arvostuksen.

Kaupallista jatkoa:

Matti Hämeenaho
Yritys psykologi

Puh: 045 - 6366 022
matti(Ätt)hameenaho piste fi
www.hameenaho.fi

Seuraa
twitterissä :@MattiHameenaho
LInkedIn: Matti Hämeenaho


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti