perjantai 4. huhtikuuta 2014

Ennustus maamme tulevaisuudesta!


Perjantai 4.4.2014 klo 0:43 - Matti Hämeenaho. Valmentaja Sales Up:ssa             www.salesup.fi

ENNUSTUS MAAMME TULEVAISUUDESTA!

Teen tässä ennustuksen. Toivon, että pääsette sanomaan minulle joskus olleeni täysin väärässä.
Minä haluan olla väärässä tässä asiassa, mutta pahoin pelkään.
Ennustus koskee maamme taloutta. Puutun vain muutamaan asiaan ja niiden seurauksiin.

Alv:

Nyt alv on yksi Euroopan suurimpia: tuotteemme ovat paljon kalliimpia kuin
muissa maissa. Koska näin on niin Suomalaiset ostaa enemmän ja enemmän netistä tilaamalla
näitä halvempia tuotteita. Tästä seuraa se, että kivijalkakaupat tulevat katoamaan ja jää vain suuret K ja S marketit sekä muut ruokakaupat. Kaupunkien keskustoissa on  enään tarjolla vain pizzaa ja kebabia sekä partureita.

Tämä tietää valtavat määrät työttömiä lisää kun myyjät ja yrittäjät siirtyvät kortistoon. Tästä syystä veromme nousee entisestään jotta voimme maksaa heidän työttömyyskorvaukset. Myöskään he eivät ole enään maksamassa veroja mutta käyttävät palveluita kuten terveydenhuoltoa. Joten tämänkin takia veroja joudutaan nostamaan vielä lisää. Tietysti hyvin moni heistä tulee saamaan lisäksi soskusta tukia ja  nekin nostavat taas lisää veroja.
= Jos alv laskisi muun euroopan tasolle niin nämä kaikki helpottuisi huomattavasti eikä edellämainittu uhkakuva toteutuisi. Pelkkä toivomus siitä, että älkää ostako netistä ulkomailta ei riitä kuin niille jotka uskovat satuihin.

Suomalaisilla kaupoilla pitää olla mahdollisuus myydä saamaan hintaan jotta saadaan nämä rahat jäämään Suomeen. Ei toivomalla ja valistamalla.

Kun alv:a on nostettu niin olen työmatkoillani havainnut, että ravintolat ovat tyhjentyneet todella huolestuttavasti viime vuosina. Vielä pari vuotta sitten Helsingin keskustassa oli joskus vaikea saada pöytää kun meni illalla syömään. Nyt voi kävellä sisälle lähes minne tahansa ja kaikki on puolityhjänä. Ei ravintolan kauaa voi kestää tätä tilannetta. Ala työllistää kuitenkin valtavat määrät ihmisiä.

Virkamiehemme osaavat vain yhden tavan laskea: Kun nyt nostamme alv:ta X% niin saamme kassaan näin paljon lisää rahaa. He eivät osaa ottaa huomioon kysynnän lakia eikä sen kysynnän laskun seurauksia ja jotenkin he aina kuvittelevat, että verojen korotus ei vaikuta kysyntään. (Näin kävi juuri autoveron korotusen kanssa. Suomessa autokauppa kävi todella hyvin, kunnes veroja nostettiin niin saatiin ala ajettua todella pahaa jamaan).

Ravintola alan ahdinkoon liittyy myös olennaisesti se, että yritykset eivät enään saa vähentää verotuksessa edustuskuluja (ministereiltä ja kansanedustajilta (entä valtion virkamiehiltä?) sitä ei varmaan poistettu? En tiedä.) Yritykset käyttivät ravintola ja ohjelma palveluita kuitenkin aika paljon. Sekin on vähentynyt todella hälyttävästi uuden säännön jälkeen. Nämä päätökset lopettavat ravintoloita hirveen paljon ja saamme lisää väkeä kortistoon.
Kysymys: Olisiko ollut edullisempaa pitää ravintolat elivoimaisena ja porukka pois kortistosta? Ilmeisesti olen aivan väärässä tämänkin asian kanssa koska näin ei tehdä.

Työnantaja maksut:

Suomessa eniten työllistää pienet yritykset. He työllistäisi paljon enemmänkin jos palkan sivukulut olisivat edullisemmat. Huolestuttavaa on myös, että Suomessa ei kannata valmistaa mitään ja yksi syy on korkeat palkan sivukulut.

Valtiomme maksaa mielummin näille ihmisille työttömyyskorvausta kuin tulisi vastaan jotta he pääsisi töihin. Mikäli sivukuluja pienennettäisiin huomattavasti niin lähes jokainen pieni yritys palkkaisi heti yhden työntekijän. Näin saataisiin heti vähintään 50 000 – 100 000 ihmistä töihin. Siis tässä ei nyt auta 10 euron alennus vaan kulut pitää pudottaa puoleeen nykyisestä. Virkamiehemme osaavat vain laskea, että mitä menetetään täydestä maksusta. He eivät osaa ottaa huomioon niinkin yksinkertaista matematiikkaa, että pelkästään jos ei tarvitse maksaa heille työttömyyskorvausta + muita sosiaalitukia niin rahaa säästyy satoja miljoonia jo pelkästään näiden maksujen pois jäämisellä. Olisimme plussan puolella satoja miljoonia jo sillä että he olisiva töissä eikä tarvitsisi maksaa näitä kuluja. Lisäksi he maksaisivat veroja! Jos tämän päälle saisi vielä edes puolet palkan lisäkuluista niin rahaa tulisi jo miljardeja! Korostan, etten ole laskenut tarkkoja lukuja vaan nämä ovat karkeita arvioita maalaisjärkeä käyttäen.

Olen puhunut lukuisten pienyrittäjien kanssa useilta aloilta ympäri Suomea ja viesti on ollut juuri tämä: ”Heti palkkaisin 1-2 jos se olisi halvempaa. Nyt ei ole varaa”.

Sähkövero:

Maamme teollisuus nimeää tämän yhdeksi syyksi siihen, että täällä on kallista, jopa mahdotonta valmistaa mitään. Teollinen tuotanto syö tietysti sähköä huimat määrät joten sähkövero nousee helposti merkittäväksi kuluksi. Mielestäni päättäjimme pitäisi tehdä ratkaisuja jotka auttavat teollisuutta valmistamaan täällä, eikä karkoittamaan heitä halvempiin maihin. Nyt toimet ovat juuri karkoittamista kannustavat. Nyt tietysti nostetaan lisää sähköveroa joka ajaa taas muutaman yrityksen pois Suomesta. Kumpi tulee loppukädessä kalliimmaksi:

1.Kun kaikki teollisuus katoaa ja kaikki siellä työskentelevät siirtyy kortistoon.

2.Tai lasketaan veroa ja saadaan teollisuus pysymään täällä ja ehkä jotain lisääkin? Mielestäni jälkimmäinen vaihtoehto olisi parempi, mutta taidan olla väärässä koska päättäjämme ovat valinneet ensimmäisen vaihtoehdon.

Väitän, että mikäli kaikki edellämainitut verot saisivat huomattavat alennukset niin verokassaan kertyisi parinvuoden kuluttua muutaman miljardin puhdasta rahaa.

Mutta mikäli asiat jatkuu näin niin väitän, että tilanne pahenee synkkenee entisestään. Vaikka maailmalla tilanne helpottuu niin Suomalaiset ovat jo oppineet tilaamaan kaiken netistä halvemmalla. Kuka täällä edes aloittaa yritystoimintaa kun suurinosa ostamisesta on siirtynyt ulkomaisiin nettikauppoihin ja on täysin mahdotonta myydä edes lähellekkään samaan hintaan? Ei kukaan täysi järkinen.

Kuten kerroin toivon hartaasti, että olen tässä kirjoituksessa täysin väärässä ja pääsette kuittailemaan siitä.

Vielä yksi asia: Viron puolelle on siirtynyt 20 000-25000 yritystä jotka jatkavat liiketoimintaa Suomessa. Mikäli meillä olisi kannustavampi verotus niin ainakin osa heistä maksaisi jotain tänne. Nyt kaikki heidän verot hyödyttävät Viroa. Onneksi olkoon heille.

Onnea kaikille yrityksille. Itse aion jatkaa yrittäjän uraa ja olla silti positiivisin mielin. Onneksi on kuitenkin paljon palveluita ja tuotteita joita ei pysty eikä kannata tilata ulkomailta. Toivon silti että edes yritätte ostaa enemmän Suomalaisista kaupoista. Ymmärrän että paljon kalliimpi hinta ottaa kupoliin mutta jos kaikki siirtävät ostamisen ulkomaisiin kauppoihin niin täällä on vain työttömiä ja sinunkin työsi loppuu joku päivä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Meidän jokaisen työ on kiinni jollain tavalla kotimaisten yritysten toimivuuden säilymisestä. Oy Suomi Ab ei vain toimi niin että ihmiset ostavat kaiken ulkomaisista nettikaupoista.

Nämä ajatukset ovat kertyneet useista keskusteluita eri alojen edustajien kanssa ja heidän näkemyksistään.

Mikäli yrityksessänne tarvitaan kääntämään myyntikäyrät ylöspäin tai teillä on ongelmia jotka
ahdistavat toimintaanne ja henkilökunnan viihtyvyyttä. Sales Up auttaa teitäkin. www.salesup.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti